Tilmeld nyhedsbrev og få 10% RABAT 

 FRI FRAGT FRA 399,- KR

Tilbage til webshop

Fordele ved at dyrke krydderurter.

Du vil opnå en bedre smag og en fantastisk duft, når du vælge at dyrke dine egne krydderurter. Det er så lækkert, når du kan bruge friskplukkede krydderurter direkte i madlavningen.  har du altid det grønne drys lige ved hånden.

Du kan spare penge på at dyrke krydderurter, frem for at købe potter med krydderurter i supermarked. I en pose frø er det typisk frø nok til ca. 5 potter. De hjemmedyrkede krydderurter har ofte et bedre rodsystem, end dem i supermarkedet, da de er drev hurtigere frem. 

Når du selv dyrke krydderurter, kan du nippe det, du skal bruge og du har altid det grønne drys lige ved hånden.

Hvilke krydderurter skal du dyrke

Når du skal vælge hvilke krydderurter, du vil så, skal du vælge dem, som du normalt anvender i madlavningen.

I Den Spirende Have har jeg sammensat et bredt udvalg til dig

Her kan du se alle krydderurterne

Basilikum Genovese

Basilikum Genovese er den klassiske velduftende plante med mellemstore blade. 

Basilikum Red Rubin

Basilikum Red Rubin er den smukkeste basilikum plante af dem alle, den lyser op med de mørklilla blade.

Basilikum Thai

Basilikum Thai er en velduftende plante. Den smager stærk af basilikum og med en antydning af anis. 

Bredbladet persille

Bredbladet persille er i tæt familie med kruspersille. Den har en mere intens smag i forhold til kruspersillen.

Bronzefennikel

Bronzefennikel har smukt bronzefarvet løv, som smager af anis. Bronzefennikel bruges som dild til drissing, snaps, fiskeretter eller i blomsterbuketter.

Citron hestemynte

Citron hestemynte er en spiselig urt, som kan anvendes i urtete, man bruger både blade og blomster i teen. 

Citronmelisse

Melissa betyder bi og bierne elsker Citronmelisse. Citronmelisse anvendes oftest til dessert og kager.

Dragehoved

Dragehoved kendes også som Moldavisk Dragehoved eller Moldavisk Citronmelisse. Dragehoved har fået sit navn, da blomsterne minder om gabet på en drage. Det er en smuk etårig krydderurt som dufter af citron.

Grøn Mynte

Grøn Mynte er en frodig og aromatisk krydderurt med duftende blå-lilla blomster. Den smager af mentol og er kendt fra Mojito drink.

Indianermynte

Indianermynte - Anisisop - smager af lakrids og anvendes til kagepynt, dessert og bagværk. Den tiltrækker sommerfugle og anvendes i blomsterbuketter.

Kamille velduftende

Kamille er en velduftende etårig krydderurt, som er mest kendt fra kamillete. Kamilles blomster anvendes i et søde køkken.

Karse

Karse kan man så hele året rundt. Anvendes som grønt drys på maden. Karse kan du også så udendørs og anvendes i buketter. kan man så hele året rundt. Anvendes som grønt drys på maden. Karse kan du også så udendørs og anvendes i buketter.

Koriander

De grønne blade på Koriander anvendes i asiatisk madlavningen, mens frøene tørres og anvendes i karryblandinger. 

Kruspersille

Kruspersille er en traditionel krydderurt i Danmark og anvendes bla. til persillesovs.

Morgenfrue

Morgenfrue anvendes til kagepynt, bagværk, kryddersmør, fiskesuppe, salat eller til at farve ris eller kartoffelmos - og som bordpynt.

Oregano

Oregano betyder bjergurt og den kaldes også glædens urt. Brug Oregano til pizza, postejer, farsretter, salat, pasta- og tomatretter.

Purløg

Purløg tiltrækker masser af bier og insekter. Den er velegnet til æggeretter, marinader, omelet, kryddersmør og kartoffelsalat. 

Timian

Timian er velegnet til ovnbagte tomater, rodfrugter, koteletter, æteriske olier, suppe og selvfølgelig urtete. 

Hvor kan man dyrke krydderurter

Det kan være en god ide at dyrke krydderurter i krukker, murspande, tomme skyr bøtter, gamle metalbeholdere, kasser eller højbede, du kan også anlægge et krydderurtebed i din have.

Krydderurter foretrække, at jorden er veldrænet. Det er derfor en god ide at fylde leca kugle, potteskår eller sten i bunden af de beholdere som du vil dyrke dine krydderurter i. Fyld op med en blanding af 80% havejord og 20% kompost.

Mynte spreder sig med rodskud og kan være lidt svært at styre, da den har en tendens til at sprede sig ind i de øvrige krydderurter. Det kan derfor være en ide, at dyrke den separat i en krukke på et afgrænset område eller grav en kant ned omkring planten, så rødder ikke kan sprede sig. 

Rosmarin, Salvie og Timian er smukke flerårige planter, som sagtens kan passe smukt ind i et staudebed/blomsterbed. 

Mange krydderurter er forholdsvis tørketålende og når først de har vokset sig stærke, vil de i høj grad kunne klare sig selv. Det gælder dog ikke for f.eks. basilikum eller brøndkarse, som ikke tåler tørke. Basilikum kan være vanskelig at dyrke udendørs, da den kræver varme, dyrk den i vindueskarmen eller i drivhuset.

Hvornår skal man så krydderurter

De fleste krydderurter kan så direkte på voksestedet i april og maj. Se så tidspunkter under de forskellige sorter her i webshoppen. Du finder krydderurter her

Dyrk krydderurter i dit drivhus

Nogle krydderurter kan med fordel dyrkes i drivhuset f.eks.: Mynte, Koriander, Basilikum, Citronmelisse, Persille og Purløg.

Sæt en hylde op i drivhuset og dyrk krydderurter i bøtter og potter i dit drivhus, eller så krydderurter direkte i jorden mellem dine tomatplanter. Du finder krydderurter til drivhuset her

Gødning til krydderurter

Det er en god ide at starte med at gøde krydderurterne fra vækststart i det sene forår og fortsætte med gødning hver anden eller tredje måned resten af vækstsæsonen. Anvende gerne med hjemmelavet flydende gødning, f.eks. brændenældegødning. Læs hvordan du laver brændenældegødning her 

Dyrkning af krydderurter

Husk at anvende planter løbende, når du nipper af dem, sætter de nemlig nye skud. Når du nipper af basilikum skal du altid sørge for at det nederste bladpar sidder tilbage på stilken, så dannes der nye skud ved bladparret.

Sørg for at luge omkring planterne løbende hen over sommer sæsonen. De løvfældende krydderurter skal skæres tilbage sent i efteråret.  Dæk planterne med 2-3 cm kompost i efteråret.

Det er en god ide at beskytte timian, rosmarin og estragon med frost ved f.eks. at dække dem med halm eller et gammel tæppe, hvis der bliver langvarig frost eller sne.

Formering ved deling af flerårige krydderurter

Du kan formere nogle af dine krydderurter ved at dele dem. Det gør du ved at grave planten forsigtigt op eller tag den op af krukken. Skær igennem rodnettet f.eks. med en spade og del planten i to eller fire dele, alt efter hvor kraftig planten er. Plant hver del for sig i nye potter eller i krydderurtebedet. Gør det tidligt på foråret eller om efteråret.

Følgende krydderurter egner sig til deling: Purløg, Citronmelisse, Løvstikke, Oregano, Salvie, Mynte og Timian.

Krydderurter fra supermarked

Hvis du har købt en krydderurt i en potte i dit lokale supermarked, kan du sagtens plante den direkte ud din have. Du kan f.eks. plante purløg, persille og mynte direkte ud i haven. Basilikum kræver varme og trives bedst i vindueskarmen eller i et drivhus. Brøndkarse kan være vanskelig at plante ud i haven, da den kræver meget fugtig jord.

Læs om spiselige blomster her

Følg Den Spirende Have på Instagram og Facebook

Jeg sender din gave for dig

Giv en frø gave

Køb for min. 399,- kr
og få fri fragt
De smukkete frøposer

med mange kvalitetfrø i