Tilmeld nyhedsbrev og få 10% RABAT
FRI FRAGT FRA 399,- KR
Rumex acetosa. Almindelig Syre er en flerårig, hjemmehørende urt. Bladene på Almindelig Syre smager syrligt , ligesom skovsyre, hele Syre planten er spiselig. Almindelig Syre har i århundrede været anvendt som spiseplante i hele verden. Almindelig Syre er nem at dyrke.
Her finder du flere Vilde "bland selv" frø
Almindelig syre er nektarplante for sommerfugle og værtsplante for sommerfugle og insekter. Det vil sige at sommerfuglene og insekterne lægger deres æg på Almindelig Syre.
Almindelig Syre er værtsplante for: Dukatsommerfugl, Violetrandet Ildfugl, Violet Ildfugl, Lille Ildfugl, Sort Ildfugl, Syrebladhveps, Syrebladlus, Syrengalmide, Syreugle og Syremåler m.fl. Hvis du sår Almindelig Syre i din have kan du være heldig at få besøg af dem. Læs mere om de forskellige sommerfugle, som Syre er værtsplante for:
Læs om Lille ildfugl
Læs om Syrebladhveps
Læs om Syrengalmide
Læs om Syrebladlus
Læs om Syreugle
Læs om Syremåler
Læs mere om Værtsplanter til sommerfugle
Almindelig Syre bliver i mange lande anvendt i traditionel lokale retter, - ofte sammen med spinat, i kartoffelmos, stuvning eller supper.
Du kan plukke blade fra Almindelig Syre fra marts til oktober, men den smager bedst før og efter blomstring, - under blomstringen smager bladene på Syre bitter. Hvis du klipper Syre planten ned, sætter den nye blade, de spæde Syre blade kan plukkes frem til oktober.
De spæde blade på Almindelig Syre er bløde, lidt sprøde i munde og har lidt sødme i sig. Du kan anvendes Syre bladene, som du ville anvende citron.
Anvendelse af Almindelig syre
Almindelig syre smager godt i retter med kartofler, linser, salater, milde gryderetter f.eks. kalvefrikassé, fisk skaldyr, grillede zucchini, stegt aubergine, fede retter og flødebaserede desserter. Bladene på Almindelig Syre har en frisk citronagtig syrelighed med noter hen ad kiwifrugt.
Du kan purere bladene fra Almindelig Syre eller blende dem med i saucer, juicer og supper. Hvis du spiser Almindelig Syre rå i kolde retter eller som topping, så er smagen skarpest.
Opskrift på Skovsyregranite
Opskrift på Rødknæsalat
Opskrift på Grøn suppe med urter
Opkrift på Syredrik
Opskrift på Rødbeder med blåbær, ene og almindelig syre
Almindelig syre indeholder oxalsyre ligesom rabarber, så spis kun en mindre mængde af gangen, da oxalsyre kan være let giftig i store mængder. Samtidig er Almindelig syre rig på C-vitamin.
Almindelig syre har været anvendt som en lægeplante. Almindelig Syre stammer oprindelig fra middelhavsområdet. Munkene dyrkede Almindelig Syre og anvendte den i suppe til de syge, bla. mod skørbug. De gamle romere og grækere brugte Almindelig Syre som et appetitfremmende middel til dem, som havde mistet lysten til at spise.
Stilken på Almindelig Syre kan blive på til en meter høj. Syre planten har en opret værkstform, hvor den ofte deler sig. Almindelig syre danner flere krogede toppe med små grønne/rustrøde blomster, som sidder tæt på stænglen. Bladene på Syre er klart grønne, aflangt ægformede med pilformet basis.
Hvis man selv vil samle frø fra Almindelig Syre, kræver det, at man har både en han og en hunplante for at frøsætningen kan lykkes, da Almindelig Syre er tvebo.
Så tidspunkt: Frø til Syre sås i marts-maj direkte på voksestedet
Blomstrings tidspunkt: maj-juni måned
Trives i bedst i sol.
Højde: planten bliver 40-80cm.
Flerårig urt, hjemmehørende
Jordbund: næringsholdig jord, rig på kalk.
Vægt: 1g frø i posen, svarer til ca. 1000 frø