Tilmeld nyhedsbrev og få 10% RABAT 

 FRI FRAGT FRA 399,- KR

Tilbage til webshop
Hvordan laver man et højbed?

Den letteste, billigste og hurtigste måde at lave et højbed på er ved hjælpe af pallerammer. Pallerammens snedig konstruktion, da de uden problemer kan stables i højden. Den begrænsende størrelse på pallerammer gør det nemt at komme i gang.

Man kan også selv bygge et højbed, f.eks. ved hjælpe af mursten som man kan stable op uden brug af mørtel, eller byg et af lærketræ. Lærketræ er en rigtig god træsort til at bygge et højbed i, da det er meget vejrbestandigt. 

Du kan også anvendes træstammer som afgræsning omkring et højbed, metalrammer eller bruge gamle bildæk. 

Kan man lave højbede af trykimprægneret træ?

Det korte svar er NEJ. Uanset mærkningen af trykimprægneret træ, så må det ikke kommet i kontakt med levnedsmidler og foderstoffer, så derfor er det ikke egnet til højbede, hvor de kemiske stoffer i træet kan trænge ud i jorden.


Hvor langt skal der være mellem højbedene

Det kan være en god ide af lægge f.eks. 40x40 betonfliser mellem dine højbede. En af god afstand mellem højbedene er 80 cm eller to rækker 40x40cm fliser, så bliver der plads til at du kan køre med trillebør mellem højbedene. Alternativ kan du lægge barkflis eller halm mellem højbedene eller placere dem på græsplænen.

Hvor dyb skal jorden være i et højbed?

Jorden dybden i et højbed bør være minimum 30cm i dybden. Du opnår en god dybde ved at sætte to pallerammer oven på hinanden. En palleramme er 20 cm høj. Du kan med fordel fylde den nederste plads i højbedet op med grene, blade og kvist. Hvis der er tale om et højt bed kan du lægge flamingoplader i bunden som fyld, derved sparer du at fylde en masse jord i højbedet.

Hvad er nemt at dyrke i et højbed?

Første og fremmest skal du finde ud af, hvad du gerne vil dyrke. I Den Spirende have finder du masser af spændende gørntsager, som du kan dyrke i et højbed.

De nemmeste grøntsager du kan dyrke i et højbed er:

  • Radiser
  • Gulerødder
  • Pluksalat
  • Rucola
  • Rødbeder 
  • Bladbeder
  • Kartofler
  • Løg
Dyrk i højbede overalt

Med højbede kan du dyrke planter overalt - helt uafhængig af underlaget. Du kan endda dyrke på asfalt eller en flisebelægning, her kan du med fordel anvende pallerammer, som du stiller på en lastepalle. Hæft ukrudtsdug fast oven på den og sæt derefter pallerammerne fast på lastepallen.

Hvis du opstiller dit højbed på græsplænen, kan du læger aviser i bunden af bedet, derved undgår du at ukrudt vokser op igennem jorden. 

Hvis du ønsker at dyrke et sted, hvor jorden kan være foruret, bør du anvende pallerammer placeret på en lasteramme, derved undgår du kontakt mellem underlag og højbed.

Pallerammer til højbede

Ofte kan man finde billige brugt pallerammer på Den blå avis eller spørg hos det lokale byggefirma eller transport firma. Nogle gange kan man være heldig at få dem foræret.

Hvis du vælger at bruge pallerammer, bør du beklæde højbedet indvendigt med fiberdug, derved undgår du at jorden læber ud i samlingen mellem rammerne.

Der finder færdige konstruktioner som er lavet, så de passer til en palleramme, f.eks. plastiktelte og små drivhuskonstruktioner. De er nemme at montere og de fungere rigtig godt.

Der er samtidig let at bygge en tunnel med fiberdug hen over pallerammen med kål, så du beskytter planterne mod æg fra kålsommerfuglene.

Vekseldrift i dine højbede

Man bør aldrig dyrke den samme afgrøde på det samme sted år efter år. Det giver en øget risiko for sygdomme i planterne. Jorden i højbedene kan ligeledes blive udpint og "træt". Det bedste resultat opnår du ved vekseldrift i højbedene. Med 4 stk. højbede kan du indføre vekseldrift. Du flytter ganske enkelt afgrøderne til det næste højbed i rækken hvert år. På den måde får du fireårig veksledrift, du bør inddele afgrøderne angivet her:

  • Højbed 1: ærter og bønner
  • Højbed 2: Kål, rucola, radiser, selleri eller squash
  • Højbed 3: Løg rodfrugter og salat
  • Højbed 4: Kartofler

Du finder frø til grøntsager her

Hvad er fordelen ved højbede?


Når man dyrker i højbede, hæver man dyrknings arealet op i højden, derved skåner du ryggen og arbejdet bliver lettere.  Du slipper for det hårde arbejde med at grave ud til en køkkenhave eller et blomsterbed, da højbedene kan placeres direkte på græsplænen eller et andet underlag..

Om foråret bliver jorden i højbedene hurtigt varmet op af solen. Man kan derfor begynde at dyrke lidt tidligere end hvis man dyrkede direkte i jorden.

Det er forholdsvis let at holde et højbed fri for ukrudt, det tager kun 5- 10 minutter at rense ukrudt i en palleramme. 

En stor fordele ved at bruge pallerammer til højbede er den lave pris på selve pallerammerne. Du kan komme i gang med at dyrke planter for et beskedent beløb.

En anden fordel ved et højbed er at sneglene er nød til at kæmpe lidt hårdere for at få adgang til de lækre grøntsager. Hvis der skulle dukke snegle op i dit højbed, er det forholdsvis let at gennemsøge det begrænsede areal og flytte sneglen til at bedre sted. 

Ulempen ved højbede er at jorden tørre hurtigere ud og i tørre perioder er der derfor behov for hyppigere vanding. Desuden har pallerammer en begrænset levetid.

Hvilke grøntsager er gode til højbede?

Der finder mange typer grøntsager, krydderurter, blomster, vilde frøblandinger og buske, som kan dyrkes i højbede. I en palleramme kan der f.eks. være:

2 stk. planter af grønkål, squash, hokkaido eller halloween græskar 

4 stk. planter af broccoli, palmekål, agurk eller tomater

6 stk. planter af spidskål, rosenkål, blomkål, romanesco, kartofler, busktomat

12 stk. ærter, bønner, bladselleri eller majs

18 stk. planter af hovedsalat, romaine, almindelig syre, hestebønner eller pastinak

24 stk. planter af bladbeder, porrer eller majroer

36 stk. planter af kålrabi, pastinak, løg eller hvidløg

72 stk. planter af spinat, gulerod, rødbeder

84 stk. planter af pluksalat, dild, radiser eller rucola.

Dyrk bær og buske i højbede

Det er let at dyrke bær og buske i højbede. Jordbær og skovjordbær trives rigtig godt i et højbed. Hindbær, ribs og solbær er ligeledes egnede til af dyrke i højbede.

Hvis du planter blåbær, skal du sørge for at plante mindst to forskellige typer blåbær, da de skal krydsbestøves. Blåbær bør plantes i surbundsjord/ukalket spagnum. 

Dyrk krydderurter i højbede

Krydderurter elsker, når jorden er varm og det er den i et højbed. Det er passende med et eller to pallerammer til krydderurter.

Det er en god ide at blande 20% sand, fint grus eller pimpsten i jorden. Hvis du har en meget leret jord, bør du ikke anvendes sand, da blandingen af sand og jord kan bliver meget hårdt.

Det er vigtigt at højbedene til krydderurterne placeres solrigt, da de har behov for sol for at trives bedst muligt. Nogle krydderurter spreder sig og bør derfor begrænses til et mindre højbed eller en halv palleramme, det drejer sig om citronmelisse, mynte og brændenælder. Du finder frø til krydderurter her

Læs mere om hvordan dyrker man krydderurter

Dyrk blomster i højbede

Ved hjælp af en palleramme kan man meget hurtigt anlægge et bed på et hvilket som helst sted i haven. Hvorfor ikke bruge pallerammen som et sted, hvor du kan dyrke snitblomster til buketter.

Noget af det bedste der findes, er at plukke blomster i haven og bruge dem til buketter. De fleste snitblomster er solelskende og højbedet bør derfor placeres et solrigt sted i haven.

Nogle gode snitblomster er Mamelukærme, Frøkenhat, Zinnia, Enkeblomst, Stolte kavaler, Purpursolhat, Honningurt, Farvegåseurt og natviol. Der er masser af smukke blomsterfrø vælge imellem. Sæt gerne narcisser og tulipanløg i højbedet om efteråret, så du kan plukke buketter i det tidlige forår.

Hvis du gerne vil hjælpe bier, insekter og sommerfuglene med pollen og nektar, kan du så en frøblandinger i en palleramme, du finder frø til vilde blomsterblandinger her

Jeg sender din gave for dig

Giv en frø gave

Køb for min. 399,- kr
og få fri fragt
De smukkete frøposer

med mange kvalitetfrø i