Tilmeld nyhedsbrev og få 10% RABAT
FRI FRAGT FRA 399,- KR
Hyssopus officinalis. Ægte Isop er en smuk krydderurt, som tiltrækker bierne. Isop er en knap så kendt krydderurt, som du kan anvende i din madlavning ligesom du anvender Rosmarin, f.eks. på Foccaciabrød eller til rodfrugter i ovnen.
Isop er en meget gammel og historisk lægeurt, som har været anvendt til renselsesritualer.
Her finder du flere krydderurter
Isop tilhørende læbeblomstfamilien - Lamiaceae familie. Isop vokser som en stedsegrøn halvbusk, som fryser ned om vinteren. Isop får smukke, blå-lilla blomster. Der finder Isop arter, som får hvide eller rosa blomster.
Planten har en dejlig duft. Bladene på Isop er smalle og mørkegrønne.
Du kan dyrke Isop i dit krydderurt bed, i din lægeurte-have eller i krukker. I er bed er den velegnet som kantplante, hvor du kan klippe den som en lav hækplante. Isop er rigtig smuk at plante i et staudebed sammen med roser, Studenternelliker eller Hvid Okseøje.
Isop tåler en del tørke og kan derfor plantes i et stenbed eller på tørre skråninger.
Husk at klippe din Isop plante ned til 5cm højde hvert forår, så bevarer du den tætte buskede form, samtidig med at du får flere blomster.
Anvendelse af Isop i madlavningen?
Isop kan du bruge i din madlavning, ligesom du bruger Rosmarin. Du kan bruge både blade og blomster på Isop i dit køkken.
Det er de friske bladskud på Isop, som smager bedst. Isop har en lidt bitter smag og passer rigtig godt til de lidt fede kødtyper, f.eks. flæskesteg eller stenbider. Du kan anvendes Isop i suppekvisten, i salater, olierede fiskeretter, omelet, kartoffelretter og bønnesuppe.
Måske kender du Isop fra drinks?
Isop har været anvendt som lægeurt til helbredelse af ørepine og mod luftvejsproblemer, som f.eks. hoste, bronkitis og astma, da den hjælper med at løsne slim.
De smukke blå blomster anvendte man, hvis man havde fået et "blåt øje". Har du ikke fået et blåt øje, kan du bruge de knuste blade mod hævede øjenomgivelser.
Man mener, at Isop er blevet bragt til Norden af munkene fra en katolsk klosterorden, som hedder Benediktinerordenen. De anses for at være en af de ældste munkeordener i den vestlige kristendom.
Ægte Isop stammer oprindelig fra Lilleasien. Isop vokser vildt i området omkring det Karipiske Hav og Sortehavet. Isop dyrker man i dag mange steder i verden både som krydderurt og som prydplante i haver.
Navnet Isop kommer af "azzof", som betyder hellig urt. På Isop bladene vokser en svamp, som anvendes til penicillin og som har en antibiotiske virkning.
I flere kulturer symboliserer Isop renhed og renselse. I Bibelen skriver man, at Isop blev brugt til renselsesritualer. Isop har haft en lang historie i de religiøse traditioner.
Du kan lave urtete af Isop, det smager rigtig godt sammen med lakridsrod, fennikel eller anis.
Urtete af Isop skulle efter sigende hjælpe mod forkølelse. Hvis din Isop blomster, så læg de blå blomster i teen, så trækker den blå farve ud i teen.
Bierne elsker Isop rigtig meget, da blomsterne er rige på pollen. Bierne bliver tiltrukket af den lilla farve og duften.
Så tidspunkt: maj-juni direkte på voksestedet
Frøene sås i en potte inde januar-april og udplantes på voksestedet i slutning af maj eller juni.
Blomstrings tidspunkt: Juli- august
Trives bedst i sol og varme
Højde: 30-60cm
Planteafstand: 30cm,
Flerårig krydderurt, tørketålende, kan formeres ved stiklinger
Jordbund: Veldrænet havejord eller mager og tør jord.
Vægt: 1,0 g frø i posen, svarer til ca. 1000 stk. frø