FRI FRAGT FRA 399 DKK

Tilbage til webshop

Sådan dyrker du tomater

Forspiring af tomatplanter til friland eller drivhus

Tomatplanter kan være smådyre at købe i planteskolen - og udvalget er ofte begrænset. Ved selv at dyrke dem fra bunden, kan du få en højere kvalitet af planterne. Når du dyrker dine egne tomatplanter, skal du forspire tomaterne indendørs.

Når du forspirer tomater fra frø, kan du dyrke så mange tomatplanter, at du har nok til at bytte med.

Ved selv at dyrke dine egne tomatplanter fra frø, får du stærkere og mere robuste tomatplanter.

Her finder du frø til tomater

Hvornår skal jeg så tomatfrø?

Vælg de tomatfrø, du ønsker at dyrke (eller give som gave til andre, når du har forspiret dem) 

I hver potte skal du forspire en tomatplante. Du kan så 2-3 tomatfrø i hver potte. Du skal så frøene til tomatplanterne i marts i så- og priklejord.  Så tomatfrø i starten af marts, hvis dine  tomater skal stå i drivhus og midt i marts, hvis de skal på friland.

Dæk tomatfrøene med et tyndt lag jord, og stil dine potter i en varm vindueskarm efter vanding. Det kan være en fordel af bruge planteposer i stedet for potter, når du forspire dine frø - det er billigere og lettere, når tomatplanterne skal pottes om.

Hvis du dækker potterne med plastik, så de ikke tørrer ud, skal de ikke vande dine tomatplanter så tit. Det gør arbejder med forspiring hurtigere og lettere.

Du finder planteposer her

Tomaterne spirer

Når spirerne til tomatplanterne er kommet op, fjerner du plastikken - og hold de små tomatplanter fortsat fugtige. 

Når der kommer flere små tomat spirer op i SAMME potte, fjerner du den svageste/mindste spirer ved at hive den op med hele roden. Fjerne de små spirer indtil du ender med kun at have én tomatplante i hver potte - nemlig den største og stærkeste tomatplante.

Når tomatplanterne er ca. 5 cm, er de klar til at plante ud en større potte. Plant tomatplanterne dybt og sørg for, at stilken er dækket af jord op til 1. bladsæt. Tomatplanterne vandes hver eller hver anden dag, de skal ikke tørre ud.

Plant dine tomatplanter ud

Du planter dine forspirede tomatplanter ud i dit drivhus midt i maj. Det er vigtigt at hærde dine små tomatplanter, så de vænner sig til den kulde der er om natten.

De første 1-2 uger bør tomatplanterne komme ind om natten, gerne et kølig sted, hvor temperaturen er omkring 18 grader, f.eks. i bryggers. Tomatplanterne flyttes ud i drivhuset igen næste morgen. På den måde vænner tomatplanterne sig til at være i drivhuset. Dermed udgår du at tomatplanterne går tilbage i vækst pga. det kulde chok de ellers ville få.

De tomatplanter, som skal vokse på friland, plantes de ud på friland midt i maj-juni. Tomatplanterne til friland skal ligeledes hærdes og vænnes til kulden om natten. Dyrker du dine tomater på friland, plantes de ud, så de helst står op ad en varm mur og beskyttet mod vind.

Sørg for at plante tomatplanter dybt, når du planter dem ud på det blivende sted, gerne 5-10cm afhængig af tomatplantens størrelse.

Udnyt pladsen i dit drivhus

Mens du venter på, at dine forspirede tomatplanter vokser sig store og stærke, kan du så krydderurter og salater i potter i dit drivhus. Når tomatplanterne er klar til at flytte ud i drivhuset, sætter du krydderurter og salater ud i køkkenhaven eller på terrassen.

Her finder du de forskellige tomatfrø

Læs her hvordan dyrker man krydderurter

Jeg sender din gave for dig

Giv en frø gave

Køb for min. 399,- kr
og få fri fragt
De smukkete frøposer

med mange kvalitetfrø i