FRI FRAGT FRA 399 DKK

Tilbage til webshop

9 ting, du kan gøre for at få en vild have.

Vilde haver er smukke, nemmere at holde og fulde af natur og liv. Her kommer 9 ting, du skal kan gøre for at hjælpe biodiversiteten godt på vej i din have eller sommerhushave:

  1. Ingen gift og begræns kunstgødning. Jeg synes, det er helt utroligt, at der hver år sælges over 20 ton gift til de danske haveejere. Overvej, om du kan indrette din have anderledes, så du ikke behøver bruge gift. Brug andre alternativer f.eks. gasbrænder, kogende vand, salt, kanel eller eddike. Affind dig med, at der skal luges. 
  2. Masser af blomster. Sørg for også at have mange forskellige vilde blomster og hjemmehørende urter i haven. Du finder mange forskellige frø under kategorien:  Vilde "bland selv" frø. Eller gå selv i gang med at samle frø eller bytte planter med andre.
  3. Boliger til dyr og insekter. Sørg for redekasser til de forskellige fuglearter og et eller flere insekthotel. 
  4. Vand i haven. En sø, en havedam, et fuglebad eller en skål, som du fylder op regelmæssigt, da alt levende - både insekter, dyr og fugle har brug for vand.
  5. Kvas, krat, buske og nedfaldne blade. Lad en bunke med grene og krat ligge, så det skaber læ og levesteder for pattedyr, fugle, insekter og svampe.
  6. Sten i haven. Placér gerne en bunke sten solrigt, så danne de skjulested og opvarmningsområde for bier, sommerfugle, padder og krybdyr.
  7. Planter og træer for fugle og insekter, f.eks. sommerfuglebusk eller brombær. Sørg for, at der er planter med nektar i hele sommerperioden.  Vælg gerne Bi-venlige planter, Blomsterfrø, Urter og Krydderurter. Plant tæt, så insekterne ikke har så langt fra blomst til blomst.
  8. Døde træer. Det elsker svampe, insekter og fugle. Lad et par træstammer ligge og forvitre på jorden og følg med i livet omkring de døde træer.
  9. Lad græsset stå eller så smukke vilde græsser med urter f.eks. Hjertegræs, almindelig Hvene, Rødsvingel, Fåresvingel eller en frøblanding med græsfrø og urter som Vild med havudsigt, hvis du bor ved vandet, eller så Vild med skygge eller Vild med grøftekanten

Læs mere her

Ingen gift og begræns kunstgødning

Overvej, om du kan indrette din have anderledes, så du begrænser ukrudtsbekæmpelse. Når der skal bekæmpes ukrudt kan man vælge f.eks. gasbrænder i stedet for gift. Affind dig med, at der skal luges.


Som gødning kan man anvende organisk gødning, det kan være alt fra dyremøg fra heste, høns eller kaniner, kompost og gødningsvand fremstillet af fx brændenælder. Det er meget simpelt at lave sin egen brændenældegødning,- den er perfekt til drivhusplanter.


Masser af blomster

Hvis du vil hjælpe biodiversitet i din have eller på din altan, kan du så masser af blomster. 

I kategorien bi-venlige blomster finder du masser af smukke blomster, som er fyldt med nektar og pollen.
Sørg for også at have mange forskellige hjemmehørende blomster og urter i haven. Insekterne elsker forskellige urter, som er fyldte med nektar til insekterne og som kan bruges til urtete. Godt for dig og for insekterne. 

Boliger til dyr og insekter

Byg et eller flere insekthoteller, gerne sammen med hele din familie. Insekthoteller giver levesteder for havens allermindste dyr, de hjælper med bestøvning af dine frugttræer og buske, og de spiser skadedyr. Husk også noget krat eller et hus til pindsvinet.

Når man skaber boliger til havens dyr giver det en større bevidsthed omkring livet i haven og gode oplevelser.
Gør en forskel,- giv den gas!

Sten i haven

Sørg for at der er sten i haven, de giver et godt skjulested for insekterne. Stenene kan placeres som en løs belægning, i en bunke eller et stendige Placér f.eks. en bunke sten solrigt, så danne de opvarmningsområde for bier, sommerfugle, padder og krybdyr. Humlebierne overvintre og laver deres reder i mellem stenene.

Hvis du gerne vil have lidt blomster mellem stenene, kan du så timian, bakkenellike, gråbladet hønsetarm.

Døde træer i haven

Hvis din have skal være lidt vildere, har du behov for kvas, krat, buske og nedfaldne blade.

Lad en bunke med grene og krat ligge, så det skaber læ og levesteder for pattedyr, fugle, insekter og svampe.

Solsortene elsker at finde insekter mellem de visne blade. De isolerende blade er et oplagt levested for biller, edderkopper, bænkebidere og andre smådyr.

Vand i haven

Med vand i haven kan du hjælpe biodiversiteten godt på vej i din have og på din altan.

Man kan integrere vand i haven på mange forskellige måder. Det kan være en sø, et havebassin, et fuglebad eller bare en kop, som du fylder op regelmæssigt med rent vand. Det er vigtigt at lægge sten i bunden af et vandfad, så dyr og insekter kan kravle op af vandet, hvis de falder i vandet.

Alt levende - både insekter, dyr og fugle har brug for vand.

Byg redekasser

Hjælp biodiversitet i din have eller altan med boliger til dyr og insekter.
Sørg for redekasser til de forskellige fuglearter derved tiltrækkes flere fugle og små dyr. De lever af de mange fluer og insekter - fx bladlus. Vælg gerne redekasser, hvor man kan åbne låget og se de skønne fugleunger.

Husk at fjerne de gamle reder. Antallet af fugle i din have afhænger af antallet af redekasser, så sæt gerne mange op.

Jeg sender din gave for dig

Giv en frø gave

Køb for min. 399,- kr
og få fri fragt
Kvalitetsfrø

i smukke frøposer