Tilmeld nyhedsbrev og få 10% RABAT
FRI FRAGT FRA 399,- KR
Valeriana officinalis. Lægebaldrian er en hjemmehørende blomst, som bliver høj, slank og smuk. Den tiltrækker mange insekter og er værtsplante for sommerfugle. Lægebaldrian er en lægeurt, som har en beroligende effekt.
Her finder du flere Varekategorier
Lægebaldrian er værtsplante for sommerfuglen Mørk Pletvinge (se foto). Sommerfuglens larver vokser op på Lægebaldrian.
Roden på Lægebaldrian indeholder baldrianolie. Baldrianolie udvindes af roden på Lægebaldrian. Olien har en beroligende effekt. Olien anvendt mod søvnløshed og for at forbedre søvnkvaliteten.
Baldrianolie anvendes også til lindring af muskelspændering og muskelsmerter, f.eks. i massageolie. Olien anvendes ligeledes mod spændingshovedpine og irriteret tyktarm, til sår og eksem.
Man bør anvende Baldrianolie med forsigtighed, da den kan forårsage døsighed og har en søvndyssende effekt.
I dag kan Baldrianolie købes som dråber i håndkøbsmedicin. Baldrian indgår ligeledes i sovemedicin. Lægevidenskaben er i gang med at undersøge om Lægebaldrian kan have en kræfthæmmende effekt.
I naturen er Lægebaldrian ret almindelig på Sjælland og på Bornholm. Man kan finde Lægebaldrian på enge, i vejkanter og grøftekanter og i åben løvskove.
Lægebaldrian vokser vilde i Danmark samt i Lilleasien, Kaukasus, Iran, Centralasien, Sibirien, Østasien og Europa
Lægebaldrian er en høj og slank plante med en opret vækstform, den kan bliver op til 140cm høj. Lægebaldrian får små, duftende, hvide og lyserøde blomster. De stjerneformede blomster sidder tæt sammen i toppen af hver stængel.
Blomsterne på Lægebaldrian har en specielt duft, som minder om duften af jord eller muskus. Bierne bliver tiltrukket af duften fra Lægebaldrian.
Bladene på Lægebaldrian består af 5-15 smalle, lancetformede småbalde, som alle er savtakkede i kanterne. Bladene er mørkegrønne på oversiden og lidt lysere på undersiden.
Stænglen er ofte rødlig og glat med meget korte hår på.
Lægebaldrian trives bedst de steder hvor der ikke er for tørt. Lægebaldrian er god at plante ved et havebassin eller måske på et område at haven, som ligger lidt lavt.
Lægebaldrian har en karakteristisk, stærk lugt, som mange katte bliver tiltrukket af, ligesom med katteurt.
Lægebaldrian er en rigtig dejlig snitblomst, som er god til buketter.
Lægebaldrian tiltrækker insekter
Lægebaldrian tiltrække mange insekter bla. sommerfugle og bier, men specielt svirrefluerne fra Eristalis slægten er vilde med Lægebaldrian.
Når du dyrker Lægebaldrian har du mulighed for at lave en dejlig urtete blanding med bladene fra Lægebaldrian. Bland urterne sammen med Pebermynte, Timian og Rosmarin. Det er en rigtig godnat the, da den virker beroligende.
En anden beroligende og søvnfremmende kombination kan være Lavendel og Lægebaldrian. Lad teen trække i 5 minutter.
Lægebaldrian kan anvendes som snapseurt. Det er roden fra Lægebaldrian, som du skal bruge til snapse. Snapsen skal trække i 1-3 uger og derefter filtreres
Lægebaldrian hed tidligere Øjenrod. Førhen anbefalede man at drikke et glas vin hver dag med dråber af Baldrianolie i. Det skulle efter sigende hjælpe til med at bevare synet ind i alderdommen.
Hvornår skal man så frø til Lægebaldrian?
Så tidspunkt: april-september direkte på voksestedet. Frøene skal ikke dækkes af jord, da de kræver lys for at spire.
Frøene sås i en potte inde marts-april og udplantes på voksestedet, når frosten er over.
Blomstrings tidspunkt: Juli - august
Trives i halvskygge og sol.
Planteafstand: 30-40cm
Højde: 60-140cm
Flerårig, hjemmehørende blomst
Jordbund: Trives fint i almindelig havejord og lerjord, men tåler ikke tørke.
Vægt: 0,15g frø i posen, svarer til ca. 180-200 stk. frø