FRI FRAGT FRA 399 DKK

Tilbage til webshop
Frø til Timian
Frø til Timian
Timian frø
Frø til Timian -bi-venlig
Frø til Timian
Timian frø

Timian

24,00 kr
Varenummer: 3014
Mængderabat
Ved køb af 3: 22,00 kr
Ved køb af 5: 20,00 kr
Ved køb af 10: 19,00 kr

Dyrk Timian til ovnbagte kartofler eller kryddersnaps

Thymus Vulgaris. Timian bliver kaldet Havetimian eller Lægetimian. Timian er en af de ældste krydderurter i Norden. Den breder sig som et smukt, duftende bunddækkende tæppe og er skøn med alle de små lilla blomster. Der er ca. 1000 frø til Timian i posen.

1
+
Tilføj til kurv

Her finder du flere Krydderurter 

Hvordan ser Timian ud?

Timian har en busket form og bliver ca. 30cm høj. På de træagtige stængler sidder masser af små ellipseformede blade. Bladene på Timian er mørkegrønne og prikkede af kirtelhår.

Timian får små mørklilla, hvide og rosa blomstre, hvis du kigger godt efter kan du s,e at de er læbeformede.  Blomsterne på Timian sidder i klaser. Der er to forskellige blomster typer på en Timian, - en hun og en tvekønnet. Du kan se forskel ved, at de tvekønnede blomster på Timian er større end hun-blomsterne.

Timian er en bi-venlig urt

Timian har en særlig duft, som tiltrækker bier. Bierne er vilde med Timians nektar, smagen af timian kan give genklang i deres honning.  Der findes to vildtvoksende arter af Timian herhjemme.

Anvendelse af Timian i madlavning

Timian er velegnet til ovnbagte tomater, rodfrugter, koteletter, æteriske olier, suppe og selvfølgelig urtete. Timian kan anvendes frisk eller tørret.

Du kan også vælge at lave en kryddersnaps af Timian. Du finder opskriften på Æble-timian snaps her

Timian i urtete

1 håndfuld friske Timian stilke til en kande te. Urteteen skal trække i fem minutter. Tilsætte lidt honning og måske lidt friskpresset citron til din Timian urtete. Urtete af Timian er god mod halsbetændelse  og skulle eftersigende være god mod tømmermænd.

Anvendelse af Timian i haven

Timian er ret hårdfør. Du kan bruge Timian som bunddække i et blomsterbed, hvor der er solrigt. Timian vil holde ukrudtet nede og minimere udtørring af jorden.

I krukker kan Timian stå året rundt, så længe der er hul i bunden af krukken, så jorden bliver drænet.

Har du en skråning, er det en god ide at plante Timian som bunddække der, da Timian kan sørge for at jorden ikke tørre ud mellem de øvrige planter på skråningen. Du kan også plante Timian i et stenbed, hvor den trives godt sammen med f.eks. bakkenellike og fjeldløvefod. 

Timian er en gammel lægeurt

Tidligere blev Timian anvendt mod ondt i hals. Timian indeholder en olie som hedder Thymol, olien kan trækkes ud af Timian planten. Olien er meget bakteriedræbende og blev anvendt til desinficering af sår og hospitals redskaber. Timian anvendes i dag til kosmetik og deodoranter, da det virker svedhæmmende.  Timian anvendes i kighostemedicin, i tandpasta og mundvand.

Hvornår skal man så frø til Timian

Så tidspunkt:: frøene til Timian sås inden i marts måned og udplantes midt i maj

Blomstrings tidspunkt: juli-august

Trives i sol og ind i mellem let tørke

Højde: 30cm

Planteafstand: 20cm, rækkeafstand, 20cm

Flerårig krydderurt, hårdfør

Jordbund: forspires i så- og prikke jord.

Vægt: 0,3g svarer til ca. 1000 frø i posen


Jeg sender din gave for dig

Giv en frø gave

Køb for min. 399,- kr
og få fri fragt
De smukkete frøposer

med mange kvalitetfrø i