Tilmeld nyhedsbrev og få 10% RABAT 

 FRI FRAGT FRA 399,- KR

Tilbage til webshop

Vejledning til hvordan du sår vild naturengsblanding

Vejledning til frøblandingerne: Vild med skygge, Vild med grøftekanten og Vild med havudsigt

Kom godt i gang med at skabe bedre forhold for insekter og dyr i din have, da der mange steder er tilbagegang for biodiversiteten. Insekter og dyr mangler tilstrækkeligt føde. Derfor er vild naturengsblanding ikke kun en berigelse af haven, men også et bidrag til naturbeskyttelsen.

Sådan etablere du et bed med vild natureng.

    1. Det er vigtigt at forberede jorden, ellers kan du ikke forvente et godt resultat. Alt græs og ukrudt fjernes. Jorden skal graves igennem eller fræses, før du sår. Riv arealet igennem til sidst. Hvis der tidligere har været meget ukrudt i arealet, bør man før anlægning holde arealet vegetationsfrit ved at fræse arealet regelmæssigt, dermed kan man effektivt håndtere de hurtige ukrudtsarter som f.eks. Hyrdetaske, Mælde og Kamille. Jordforberedningen bestemmer generelt om man får succes eller fiasko med sit forehavende.
    2. Vild natureng sås i august, september eller oktober eller i fra marts-maj. Tidspunktet for selve såningen er bedst lige før en fugtig periode. Naturarter bør have mindst 3 ugers gennemgående fugtigt klima til rådighed for at spire optimalt. Hvis regn og fugt udebliver og frøene er begyndt at spire, bør man vande jorden hver 2. eller 3. dag.
    3. Hvis det er et større areal, kan du inddele det i f.eks. 6 lige store stykke og dele frømængden i tilsvarende 6 lige store portioner.

    4. Frøene kan blandes med tørt sand for at opnå større volumen og dermed bliver det lettere at fordele frøene ensartet og få en god fordeling af frøene. Mange naturfrøarter er lysspirende, så det bedste resultat opnås, når frøene etableres i det øverste jordlag og altså ikke sås for dybt. Blanding med jord i det øverste lag eller såning oven på jorden med en tromling til sidst, er en god metode. Vand det ikke for voldsomt, så frøene svømmer rundt. 
    5. Ingen gødning
    6. Uønskede arter er nok det største problem og der er ikke nogen nem løsning. Ukrudtsfrø kan ligge i hvile i jorden i mange år. Når spiringsbetingelserne en dag er til stede, kan uønskede arter fremkomme i store mængder. De vanskeligste rodukrudtsarter er: Gråbynke, Tidsel, Brændenælde og Kvik. Ukrudt bør fjernes løbende. Er der stor konkurrence fra ukrudtet efter du har sået, er det en god idé 6-8 uger efter såningen at klippe bedet ned til 5cm højde. Klipningen kan gentages en eller to gange det første år. Det afklippede bør enten bioklippes eller helt fjernes fra arealet. 
    7. Klipning af bedet i de efterfølgende år afhænger af område og ønsket plantebestand. På næringsrige jord bør der klippes to til tre gange om året. Første klipning midt i maj – start juni. På næringsfattig jord kan bedet klippes en gang om året nemlig sidst på sommeren. Husk på det kan være en god idé at lade noget stå vinteren over og hen på det tidlige forår, af hensyn til insekterne.

Supplerende pleje

    1. Klip ned til 6-10 cms højde
    2. Saml afklip op.
    3. Fjernelse ukrudt
    4. Overvej eventuelt af hensyn til insekter, at lade vegetationen stå indtil januar-februar før du klipper bedt ned.

Du kan vælge at tilsætte ekstra frø til blandingen, dem finder du her: Kornvalmue klassisk og Natviol/aftenstjerne 

Læs mere om hvordan sår man vilde blomsterblandinger?

Jeg sender din gave for dig

Giv en frø gave

Køb for min. 399,- kr
og få fri fragt
De smukkete frøposer

med mange kvalitetfrø i