Tilmeld nyhedsbrev og få 10% RABAT
FRI FRAGT FRA 399,- KR
Hypericum perforatum. Prikbladet Perikon er en hjemmehørende urt med de smukke gule blomsterklynger. Prikbladet Perikon har i mange år været anvendt som lægeurt.
Prikbladet Perikon kan bruges som snapseurt til en smuk rød og meget velsmagende snaps. Blomsterne tiltrækker humlebier og enlige bier.
Her finder du flere
Prikbladet Perikon får smukke gule blomster. Blomsterne sidder sammen i en kvast, men flere blomster på hver stilk. Det gør den meget velegnet som snitblomst.
Den grønne stængel har to skarpe kanter, som på et sværd. Bladene er ovale og har masser af mørke kirtelprikker. Det er kirtelprikkerne som har giver blomsten sit navn Prikbladet Perikon. Bladene er sammenvoksede ved grunden. Prikbladet Perikon lukker kapslen, når det regner.
Prikbladet Perikon er en hjemmehørende urt, som du kan finde i naturen mange steder. Prikbladet Perikon er utrolig almindelig på Sjælland og den østlige side af Danmark.
Prikbladet Perikon er også kendt under navnene Mandeblod, Mandskraft, Sharons rose, Arons skæg og Jordhumle.
Prikbladet Perikon besøges af både humlebier og enlige bier.
Prikbladet Perikon er en snapseurt. For at lave perikonsnaps skal man plukke blomsterne og de øverste blade af prikbladet perikon i juli eller august, hvor planten blomstrer. Blomster og blade lægges i en flaske med klar snaps eller vodka.
Det er vigtigt at dække materialet helt med alkohol for at sikre en jævn udtrækning af smagsstoffer. Snapsen skal trække i mørke i 2-4 uger, hvor den jævnligt rystes for at frigive de aromatiske stoffer. Efter udtrækningen filtreres snapsen for at fjerne blomster og blade.
For at lave perikonsnaps skal man plukke blomsterne og de øverste blade af prikbladet perikon, helst i juli eller august, hvor planten blomstrer.
Disse friske blomster og blade lægges i en flaske med klar snaps eller vodka. Det er vigtigt at dække materialet helt med alkohol for at sikre en jævn udtrækning af smagsstoffer.
Snapsen vil langsomt udvikle en rødlig. Perikonsnaps har en markant og karakteristisk smag, som kombinerer krydrede, bitre og søde noter. Smagen bliver ofte blødere efter længere tids lagring.
Prikbladet Perikon hedder Hypericum perforatum på latin Hypericum kommer af hyper, som betyder på, mens erice betynder lyng. Perforatum betyder at bladene er olieholdig og navnet hentyder til alle de små prikker på bladene.
Prikbladet Perikon har som lægeurt været anvendt til at hele indvendige sår og modvirke blodspytning. De der havde ondt i brystet drak udtræk fra Prikbladet Perikon i vin. Prikbladet Perikon har været anvendt i salve og olier mod reumatisme eller feber.
I dag anvendes Prikbladet Perikon ved forbrænding, blå mærker, hævelser, smertestillende, mod angst og depression i tabletform.
Olie af Perikon - kender som Johannesolie - virker helende på hud og bruges mod hæmorider, forstuvning og sårheling, da den virker antibakteriel. Fødevarestyrelsen anbefaler af sundhedsmæssige årsager, at blade og blomster ikke bruges i fødevarer. Søg læge ved helbredsmæssige problemer.
Så tidspunkt: april-juli eller september-oktober direkte på voksestedet
Frøene sås i en potte inde i april og udplantes på voksestedet et par
måneder senere.
Blomstrings tidspunkt: Juni-september
Trives i fuld sol og lidt halvskygge
Højde: 50cm
Flerårig, hjemmehørende urt. Insektbestøves og frøene vindspredes.
Planteafstand 25cm, række afstand 20cm
Jordbund: Trives stort set i alle typer jordbund.
Vægt: 0,3 g frø i posen, svarer til ca. 250 stk. frø