Tilmeld nyhedsbrev og få 10% RABAT 

 FRI FRAGT FRA 399,- KR

Tilbage til webshop
Blåhat
Blåhat
Blåhat frø
Blåhat frø
Blåhat insektvenlig
Blåhat er værtsplante for Blåhatjordbien

Blåhat

24,00 kr
Varenummer: 3429
Mængderabat
Ved køb af 3: 22,00 kr
Ved køb af 5: 20,00 kr
Ved køb af 10: 19,00 kr

Så frø til blåhat - den bedste insekt-blomst

Knautia arvensis. Blåhat er en af de allermest populær, hjemmehørende blomst, den er et must i enhver vild have - og det er der en god grund til. Blåhat tiltrækker nemlig masser af forskellige insekter og er med til at øge biodiversiteten.

Blåhat er nemlig en utrolig god fødekilde for en lang række bier. Frøene på Blåhat bliver spist af fugle og insekter. Blåhat er samtidig værtsplante for insekter. 

1
+
Tilføj til kurv

Her finder du flere hjemmehørende arter

Blåhat er meget insekt-venlig

Blåhat er den ENESTE fødekilde for: Blåhat-jordbien, Blåhat-langhornsmøl og Blåhat-blomstertæge. Den orange jordbi spiser kun fra Kartebollefamilie, som Blåhat tilhører. Så Blåhat er en utrolig vigtig plante for flere insekter. Så derfor flere frø til Blåhat sammen i en gruppe, så der er plads til flere insekter samtidig.

Når Blåhat kaster frø, kan de blive samlet op og flyttet et andet sted hen af myrer. Blåhat frøene er lidt klistrede og olieholdige.

Blåhat er en værtsplante

Blåhat er værtsplante for Blåhatblomstertægen og Blåhatjordbien (se foto), det vil sige, at de lægger deres æg på Blåhat planten. 

Blåhat som snitblomst

Blåhat egner sig godt til buketter. Blåhat er en smuk blomst og ligner ikke just ukrudt. Blåhat gør sig godt i en buket sammen med andre blomster fra haven. Du kan forlænge blomstringsperioden ved at fjerne blomsterhovederne på Blåhat, når de begynder at visne, så kommer der nye blomster. 

Hvordan ser Blåhat ud?

Blomsterne på Blåhat sidder i et lidt fladtrykt hoved, hvor randblomsterne i hovedet er større og mere regelmæssige end de øvrige blomster. Blåhat får blå-lilla blomster.

Blåhat har en opret og svagt grenet vækstform. Stænglen på Blåhat har kort stive hår.  Blomsten på Blåhat bliver omkring 3-4 cm bred. Grundbladene på Blåhat er hele og bladene på stænglen er fjersnitdelte. Blåhat har en pælerod.

Når du sår Blåhat, vil du ikke opleve at Blåhat blomstre det første år, det bruger Blåhat på at danne den grønne vækst. Det er først andet år at blomsterne på Blåhat vokser frem og springer ud

I naturen kan man finde hjemmehørende Blåhat på enge, i skovbryn, grøftekanter, i krat og på overdrev. Blåhat er meget robust hjemmehørende blomst, som er resistent overfor sygdomme og skadedyr.

Blåhat er en del af Kartebollefamilien. Blåhat mindre meget om enkeblomst i lavendel farve og enkeblomst i rosa, som også er i Kartebollefamilien.

Blåhat er en lægeurt og en farveplante

Blåhat har været brugt som foderplante, men den har en lidt bitter smag og derfor spiser køerne den ikke så gerne.

Blåhat er en gammel lægeurt, som har været anvendt til at standse feber samt ved sårheling og hudsygdomme.

Blåhat som farveplante

Blåhat kan anvendes til plantefarvning. Det er blomsterhovederne på Blåhat som indeholder farvepigment. Man kan anvende Blåhat til farvning af garn eller tekstil. Det er vigtig at man plukker blomsterhovederne, når der er mest frodige og farverige. 

Blåhat kan giver forskellige farver alt efter hvor længe du lader farve trække og afhængig at det materiale, som skal farves. De mest almindelig plantefarver, som du kan opnå med Blåhat er forskellige nuancer af lilla, blåviolet og rosa. Det er en meget miljøvenlig måde at farve garn og tekstiler på.

Lav snaps med blåhat

Måske skulle du prøve at bruge blomsterhovederne fra Blåhat, hvis du laver snaps, Blåhat kan nemlig anvendes som smagsgiver til snaps. 

Hvornår skal man så frø til blåhat?

Så tidspunkt: april-maj eller september-oktober direkte på voksestedet. Blåhat frø skal kun lige dækkes ved såningen. Bland gerne Blåhat frø med lidt sand, når du skal så, så er de lettere at fordele.

Blomstrings tidspunkt: Juni-august  

Trives i halvskygge og sol.

Højde: 30-80cm

Flerårig, hjemmehørende blomst, robust, selvsående.

Jordbund:  alm. havejord, kalkrig. Blåhat trives bedst i sandet jord, så længe der bare er veldrænet. 

Vægt: 0,15g svarer til ca. 25 stk. frø

Jeg sender din gave for dig

Giv en frø gave

Køb for min. 399,- kr
og få fri fragt
De smukkete frøposer

med mange kvalitetfrø i