FRI FRAGT FRA 399 DKK
Knautia arvensis. Blåhat er en af de allermest populær, hjemmehørende blomst, den er et must i enhver vild have - og det er der en god grund til. Den tiltrækker nemlig masser af forskellige insekter og er med til at øge biodiversiteten.
Blåhat er nemlig en utrolig god fødekilde for en lang række bier. Frøene på Blåhat bliver spist af fugle og insekter. Blåhat er samtidig værtsplante for insekter.
Her finder du flere hjemmehørende arter
Blåhat er den ENESTE fødekilde for: Blåhat-jordbien, Blåhat-langhornsmøl og Blåhat-blomstertæge. Den orange jordbi spiser kun fra Kartebollefamilie, som Blåhat tilhører. Så det er en utrolig vigtig plante for flere insekter. Så derfor flere frø til Blåhat sammen i en gruppe, så der er plads til flere insekter samtidig.
Når Blåhat kaster frø, kan de blive samlet op og flyttet et andet sted hen af myrer. Frøene er lidt klistrede og olieholdige.
Blåhat er værtsplante for Blåhatblomstertægen og Blåhatjordbien (se foto), det vil sige, at de lægger deres æg på planten.
Blåhat egner sig godt til buketter. Den smukke blomst ligner ikke just ukrudt og gør sig godt i en buket sammen med andre blomster fra haven. Du kan forlænge blomstringsperioden ved at fjerne blomsterhovederne, når de begynder at visne, så kommer der nye blomster.
Blåhat får blå-lilla blomster. Stænglen har kort stive hår. Blomsten bliver omkring 3-4 cm bred. Blåhat har en pælerod.
Når du sår blåhat, vil du ikke opleve at den blomstre det første år, det bruger den på at danne den grønne vækst. Det er først andet år at blomster vokser frem og springer ud
I naturen kan man finde Blåhat på enge, i skovbryn, grøftekanter, i krat og på overdrev. Den er meget robust og er resistent overfor sygdomme og skadedyr.
Blåhat mindre meget om enkeblomst i lavendel farve og enkeblomst i rosa.
Blåhat er en gammel lægeurt, som har været anvendt til at standse feber samt ved sårheling. Desuden kan Blåhat anvendes til plantefarvning. Måske skulle du prøve at bruge blomsterhovederne, hvis du laver snaps, den kan anvedes som smagsgiver.
Hvornår skal man så frø til blåhat?
Så tidspunkt: april-maj eller september-oktober direkte på voksestedet. Frøene skal kun lige dækkes ved såningen. Bland gerne frøene med lidt sand, når du skal så, så er de lettere at fordele.
Blomstrings tidspunkt: Juni-august
Trives i halvskygge og sol.
Højde: 30-80cm
Flerårig, hjemmehørende blomst, robust, selvsående.
Jordbund: alm. havejord, kalkrig. Den trives bedst i sandet jord, så længe der bare er veldrænet.
Vægt: 0,3g svarer til ca. 50 stk. frø