Tilmeld nyhedsbrev og få 10% RABAT 

 FRI FRAGT FRA 399,- KR

Tilbage til webshop

7 tips til sommerfugle i haven

1. Sommerfugle har behov for sol og læ

Sommerfugle kan bedst lide at være steder, hvor der er læ - de voksne sommerfugle bryder sig ikke om for meget vind. Sommerfuglene kan bedst lide at opholde sig på steder, hvor der er solrigt.

Vælg et sted i solen, hvor du kan forkæle sommerfuglene. Det kan være ved terrassen eller et andet solrigt sted. Sørg for at der er masser af planter, som får kulørte blomster. Blomsterne skal producere nektar, som er sommerfuglenes føde. 


Sommerfugle er vekseldyr. De har behov for sol og varme for at kunne flyve. Når vejret er koldt, bliver sommerfuglene sløve. 

Sommerfugle nyder at tage en pause på en solvarm sten, hvor de kan sidde og lade op. Hvis det er varmt kan sommerfuglene krop blive varmere end luftens temperatur. Sommerfugle er derfor mest aktive, når det er varmt.

2. Hvilke nektarplanter foretrækker sommerfugle

Planter producere nektar som er en sød substans, som er føde for sommerfugle. 

Alle sommerfuglene i Danmark er ikke voksne, flyvende sommerfugle på samme tidspunkt. Der er forskel fra art til art.

Det er derfor vigtigt, at der er planter i din have, som er rige på nektar i hele sæsonen. Sommerfuglene har behov for adgang til nektar fra det tidlige forår til starten af efteråret.

Vælg derfor flere forskellige planter med forskellige blomstringstider, f.eks. Purpursolhat, Indianermynte eller Kæmpe Verbena.

Sørg for at der er lilla-blåviolette blomster til dagsommerfuglene. Natsommerfuglen bliver tiltrukket af duftende blomster, som gerne må være hvide eller gule, så de er letteste at få øje på, når det er mørkt. 

Du finder de 40 bedste hjemmehørende nektarplanter her og de 40 bedste importerede nektarplanter her.

Vælg dem, du bedst kan lide!

3. Så foderplanter til sommerfuglelarver

Sommerfuglenes larver har behov for levesteder. Sommerfuglene lægger deres æg på planter. Næsten alle sommerfugle har én eller få helt bestemt planter, som de lægge deres æg på. Disse planter kalder man værtsplanter.

Der er sommerfugle, som er afhængige af én eller få bestemte planter, hvis den plante ikke findes, kan sommerfuglene ikke formere sig.

Nogle værtsplanter, som f.eks. Almindelig Kællingetand, fungere som værtsplante for forskellige sommerfugle arter. Når sommerfuglenes æg klækker og larver kommer ud, spiser de bladene på Kællingetand - det er deres foderplante.

Værtsplanter kan både være græsser, urter og blomster. Der er mange værtsplanter, som du kan dyrke i din have f.eks. Judaspenge, Natviol, Slangehoved, Almindelig syre, Vild Gulerod eller Lancet Vejbred.

4. Sommerfugle tåler ikke sprøjtegift

Sommerfuglene kan ikke tåle sprøjtemidler. Sommerfuglene tåler heller ikke den slags, som man f.eks. bruger mod bladlus.

Forsøg at bruge andre midler til bekæmpelse af uønskede insekter, f.eks. ved at skylle planten med vandstrålen fra haveslangen.

Sørg for gode betingelser for de insekter, der spise bladlus, f.eks. mariehøns, svirrefluer, snyltehveps, guldøjer og galmyg.

Mariehøns kan tiltrækkes med følgende planter: Honningurt, Morgenfrue, Cikorie og Anisisop. Mariehøns overvintre gerne i et insekthotel. De foretrækker halm, kogler, kviste eller visne blade. 

Undlad at sprøjt mod ukrudt. Du risikere, at du kommer til at fjerne larvernes værtsplanter, hvor de skal spise og vokse på. Samtidig med at nektarplanterne kan forsvinde. Find andre måder at bekæmpe den ukrudt, du ikke ønsker I haven. f.eks. med ukrudtsbrænder eller ved at luge.

5. Lad græsset gro

Vælg et område i din have, hvor det hele må være lidt mere vildt. Lad være med at slå græsset i det område, så det vokser sig højt, så de urter og blomster der er i græsset , får lov til at vokse op.

Du kan så en vild frøblanding som indeholder smukke græsser, blomster og urter. Frøblandinger som indeholder græs, kalder jeg natureng. Du finder frøblandinger til en natureng her

Det er både de voksne sommerfugle, deres æg og larver, som vil nyde godt af det lange græs.


Et område med højt græs vil tiltrække de sommerfugle, som hedder Randøje, f.eks. Vejrandøje, Perlemorrandøje, Okkergul Randøje, Engrandøje, Græsrandøje og Sandrandøje.

Du kan kender Randøje sommerfuglene på at de har pletter på vingerne, som ligner et øje. Man kan finde Randøje sommerfugle i juli måned.



6. Skab ly for sommerfuglene

Sommerfuglene vinger er sarte, specielt når vejret er dårligt. Sommerfuglene søger i ly, når vejret er dårligt, det kan være i et område med tæt bevoksning, en tæt busk eller en klatreplante, f.eks. Pragtsnerle, Tallerkensmækker eller Kæmpeærter. 

Du kan bygge naturlige skjulesteder i din have ved hjælp af sten, træstumper eller grenbunker. 



Der er nogle af de voksne sommerfugle som overvintre i Danmark, f.eks. Citronsommerfugl, Dagpåfugleøje eller Admiral. De finder finder en sprække, hvor de kan gå i dvale hele vinteren.

Sommerfuglene kan overvintre i f.eks. udhuse, skure, garager eller under visne blade og i tætte buske.

Sommerfuglene har behov for et sted, hvor der ikke er for høje temperaturer eller for fugtigt.

7. Brug mindre gødning

Undlad at gøde i de områder af haven, hvor du ønsker, at sommerfuglene skal være. Når jorden bliver mere næringsfattig, trives de vilde planter, som tiltrækker sommerfuglene nemlig allerbedst. Mange af planterne er følsomme overfor gødning.

Jeg sender din gave for dig

Giv en frø gave

Køb for min. 399,- kr
og få fri fragt
De smukkete frøposer

med mange kvalitetfrø i