FRI FRAGT FRA 399 DKK

Tilbage til webshop
Sådan bygger du en pergola

Pergolaer er en fantastisk måde at tilføje charme og karakter til din have. Den kan bruges til at skabe skyggefulde områder, fungere som støtte og vækstpladser for klatreplanter eller som et dekorativt element i haven. Dyrk selv de planter som du vil have til at vokse op af pergolaen.

Det bedste ved pergolaer er, at de kan bygges af almindelige materialer og kan tilpasses i størrelse og design efter dit ønske. Her er en guide til, hvordan du selv kan bygge en pergola i din have.

Planlægning af en pergola

Først og fremmest er det vigtigt at planlægge, hvor i haven du ønsker at placere din pergola. Overvej, hvilken form og størrelse der passer bedst til din have, og hvor meget plads du har til rådighed.

Det er også vigtigt at overveje, hvilket formål pergolaen skal tjene, f.eks. som et sted, hvor du ønsker at dyrke planter eller som et sted, hvor du vil sidde og nyde naturen.

Pergola konstruktion


Der findes mange forskellige materialer, som kan bruges til at bygge en pergola. Træ er det mest almindelige materiale, da det er nemt at arbejde med og er billigt. Men du kan også vælge at bruge bambusstokke, grene, pil eller metal. Uanset hvilket materiale du vælger, så er det vigtigt at sørge for, at det er vejrbestandigt og kan modstå vind og regn.

Fundament til pergola

For at sikre at din pergola er stabil og kan modstå vind og regn, er det vigtigt at sørge for et solidt fundament. Dette kan enten være i form af et punktfundament eller i form af støttepæle, der er gravet ned i jorden. 

Konstruktion af pergola

Når fundamentet er på plads, kan du begynde at bygge selve pergolaen. Dette kan enten gøres ved at bygge rammen med træ eller metal. Det er vigtigt at sørge for, at rammen er stærk nok til at bære vægten af ​​pergolaen. 

Til sidst kan du vælge at male eller lakere træet for at beskytte det mod vejr og vind.

Kræver en pergola byggetilladelse?

En pergola er ikke det samme som en overdækket terrasse, da den ikke har et fast tag. En pergola har ingen tagbelægning og er typisk en form for åben konstruktion.

En pergola som er lavere end 2,5 meter i højden kræver derfor ikke en byggetilladelse og tæller ikke med i BBR.

Hvilke planter kan vokse på en pergola?

Klatreplanter egner sig rigtig godt til at vokse op af en pergola, du kan dyrke planterne fra frø. Disse sorter er lette at dyrke og kan klatre:

  • Pragtsnerle,  Grandpa Ott
  • Pragtsnerle,  Purple
  • Tallerkensmækker, single yellow
  • Tallerkensmækker, single orange
  • Ærteblomst,  Royal Family Blue
  • Ærteblomst,  Amor Lavender
  • Stangbønner, Cobra
  • Stangbønner, gul, Neckargold
  • Kæmpeærter, Ezetha's Krombek Blauwschok
  • Kæmpeærter, Prince Albert


Læs her hvis din have eller altan skal være vildere?

Jeg sender din gave for dig

Giv en frø gave

Køb for min. 399,- kr
og få fri fragt
De smukkete frøposer

med mange kvalitetfrø i