Tilmeld nyhedsbrev og få 10% RABAT 

 FRI FRAGT FRA 399,- KR

Tilbage til webshop

Dyrk selv bøftomater

Hvad vejer en bøftomat?

Bøftomater er de største tomater du kan dyrke - bøftomater er sværvægteren blandt tomater. 

Bøftomater kan vejer mere end 1000 gram. De fås i mange forskellige former, nogle ligner en turban, andre ligner blomster - og så er der de romantiske hjerteformede. Bøftomater kan vejer fra 130 gram og opefter. 

Brutus er den største bøftomater og den kan veje op til 1000 g, hvis du passer den godt. Typisk vejer Brutus bøftomater et sted mellem 500 og 700 gram.

Anvendelse af bøftomater

Bøftomater er kødfulde og har langt færre kerner end en tradition tomat. Traditionelle tomater har 2-4 kamre i frugten, mens en bøftomat har mange kamre.

Bøftomater kan være både meget saftige og helt tørre, så man nærmest ikke kan vride en dråbe ud af dem. Hjertetomaten Oxheart er en "tør" tomat, mens f.eks. Brutus er mere saftig.  Generelt har bøftomater ofte en mild smag.

Bøftomater er ofte meget smukke, når man skære dem i skiver, specielt Oxheart tomaten, hvor man kan skære hjerteformede skiver.

Bøftomater bliver ofte brugt til tomatsalat, som tilbehør til hovedretter, i burger eller sandwich. Bøftomater er meget velegnede til supper, ovnretter, ratatouille, musaka, salsa, ketchup og tomatsauce.

Dyrkning af bøftomater

Bøftomater kræver en lang vækstsæsons og giver det bedste udbytte, hvis de dyrkes i drivhus. Hjertetomaten Oxheart kan dyrkes på friland, f.eks. op af en varm mur, da det er en tidlig tomatsort.

Bøftomater er en længdevoksende plante - også kaldet en indeterminant tomatsort. Man bør derfor knibe sideskuddene af tomatplanten. Sideskud er de små bade som vokser op i vinklen mellem stammen og bladene. Tag fat om sideskuddet helt ned ved det udspring, - vrid eller knib det af. Det er bedst at fjerne sideskud, så tidligt som muligt. 

Ind i mellem kan der dannes lave underlige skud, hvor man kan have svært ved at gennemskue om det er et sideskud eller ej. Her må du vurdere, om det skal fjernes eller ej.

Bøftomaterne bliver tunge og der kommer meget vægt på den enkelte tomatplante, det er derfor vigtigt at binde planten op. Jeg synes selv at det letteste er at binde planten op med en kraftige hampesnor. Bind snoren fast rundt om hovedstammen helt nede ved jorden. snor hampesnoren rundt om planten hele vejen op. Fastgør hampesnoren i toppen af drivhuset. Sørg for at snor hampesnoren rundt om planten efterhånden, som den vokser sig større og større. Brug velcrobånd til at fastgøre stammen til hampesnoren.

Stilken på tomatplanten kan bære meget vægt, men tomaterne kan blive så tunge, at de skal understøttes på planten. Hold øje med tomatplanten løbende. 

Jeg sender din gave for dig

Giv en frø gave

Køb for min. 399,- kr
og få fri fragt
De smukkete frøposer

med mange kvalitetfrø i